
![]() |
VINCA SOPHIANazwana na cześć Zofii Batorówny, która ofiarowała las i winorośl wiosce w 1650 r. na wsparcie odbudowanego kościoła Białe wino wytrawne 13,5% Szczep: Chardonnay 100% Wino koloru żółtego ze świeżymi i intensywnymi aromatami cytryny, zielonego jabłka, gruszek, dzikich kwiatów, nutą wanilii i tostów. Temp. serwowania 10-12°C Najlepsze do drobiu, sosów na bazie masła, ryb, makaronu, risotto z grzybami lub białymi sosami, sera brie, sera świeżego, sera lekko wędzonego. Wino ma długie zakończenie. Zawiera siarczyny – to naturalne związki powstające w niewielkiej ilości jako produkt przemiany materii drożdży podczas fermentacji. |
![]() |
VINCA BENEDICTNazwana na cześć papieża Benedykta XIV, który przyznał wiosce prawo do zorganizowania święta w dzień Świętego Krzyża w 1754 r. Czerwone wino wytrawne 13,5% Szczep: Pinot Noir 100% Wino lekko rubinowego koloru z intensywnymi aromatami dojrzałej wiśni, maliny, śliwki i jeżyny, z nutą wanilii, tytoniu i dymnego tostowego dębu. Temp. serwowania 14-16°C Najlepsze z konfiturą z kaczki, Bourguignon wołowym, grzybami, półtwardym serem, czerwonymi i czarnymi owocami. Zawiera siarczyny – to naturalne związki powstające w niewielkiej ilości jako produkt przemiany materii drożdży podczas fermentacji. |
![]() |
VINCA TERESHIAZostała nazwana na cześć Marii Teresy arcyksiężniczki Austrii i Wielkiej Księżniczki Siedmiogrodu, która w 1777 r. zleciła odbudowę Kościoła katolickiego w Carastelec.
Wytrawne wino musujące 11% Szczep: Rhein Riesling 100% Wino ma połysk złota, zapach wiciokrzewu, odrobinę grejpfruta oraz nuty owoców i drzew jabłoni. Kwiatowe, lekkie, rześkie, eleganckie i orzeźwiające. Temp. serwowania 8-10°C Najlepsze z białą rybą lub wieprzowiną. Jest jednym z niewielu win, które mogą wytrzymać mocniejsze smaki i przyprawy kuchni tajskiej i chińskiej. Zawiera siarczyny – to naturalne związki powstające w niewielkiej ilości jako produkt przemiany materii drożdży podczas fermentacji. |